Produkty bohaté na rostlinné bílkoviny

by ph
734 views

Bílkovina je nezbytnou makroživinou pro organismus, která plní mnoho důležitých funkcí: buduje tkáně, enzymy a hormony.

V tomto článku najdete:

  • Množství konzumované bílkoviny ovlivňuje:
  • Syntéza bílkovin v těle
  • Zdroje rostlinného bílkoviny
  • Bílkovina v živočišných produktech
  • Potřeba bílkovin
  • Správné množství bílkovin a absence masa a rostlinné stravy
  • Tryptofan
  • Suplementace bílkovin

Množství konzumované bílkoviny ovlivňuje:

  • celkový vývoj člověka, včetně růstu jako součást imunitního systému
  • podporuje bílkovina fungování imunitního systému
  • regenerace tkání, hojení ran přenos živin,
  • bílkovina je nosičem kyslíku (hemoglobinu), železa, vitaminu B12, vitaminu A a dalších živin.

Syntéza bílkovin v těle

Za syntézu, tedy tvorbu bílkovin, jsou zodpovědné aminokyseliny.

Dělí se na: endogenní (není nutné je dodávat stravou) a exogenní, tj. ty, které je třeba každý den konzumovat.

Do syntézy bílkovin jsou také potřebné tuky a sacharidy.

Potřeba bílkovin závisí na mnoha faktorech, například:

  • individuální potřeba kalorií zdravotní stav (je vhodné zvýšit příjem bílkovin při zranění nebo určitých stavech, jako jsou průjmy nebo krvácení)
  • věku a fyziologického stavu
  • těhotenství
  • tělesné hmotnosti a fyzické aktivity
  • výživové hodnoty konzumovaných bílkovin

Zdroje rostlinných bílkovin

V tabulce níže jsou uvedeny rostlinné produkty bohaté na lysin a bílkoviny spolu s příklady množství:

ProduktPorceObsah bílkovin (g)Obsah l-lysinu (mg)
Sójová mouka0,5 šálku271640
Sója Natto (fermentovaná sójová zrna) a vařená sója0,5 šálku171000
Tempeh0,5 šálku17750
Tofu0,5 šálku10560
Ovesné vločky0,5 šálku13545
Červená a černá fazole0,5 šálku7,2500
Bílá fazole0,5 šálku9,5650
Pistácie0,5 šálku13700
Dýňová semínka0,5 šálku17700
Arašídy0,5 šálku19680
Čočka0,5 šálku9620
Cizrna0,5 šálku5,6380
Hrášek0,5 šálku8590
Slunečnicová semínka0,5 šálku12500
Neloupaná sezamová semínka¼ šálku7,7240
Vlašské ořechy¼ šálku7,5220
Loupaná konopná semínka3 lžíce9,5380
Mandle¼ šálku7,5220
Pšeničná mouka0,5 šálku6,5145
Kešu2 lžíce5,15265
Chia semínka3 lžíce4,7275
Pohanková kaše0,5 šálku3,0588,5

L-lysin je mimořádně důležitou aminokyselinou v naší stravě (zvláště v rostlinné stravě). Konzumací potravin bohatých na l-lysin pokrýváme potřebu bílkovin. Nedostatek l-lysinu v stravě omezuje syntézu bílkovin.

Bílkovina v živočišných produktech

V následující tabulce je uveden obsah bílkovin v živočišných produktech. Bílkoviny získané z živočišných produktů jsou považovány za nejlepší zdroj bílkovin. Proto v této tabulce není uvedeno množství aminokyseliny l-lysinu, protože živočišné produkty obsahují více takových aminokyselin.

ProduktPorce (g)Obsah bílkovin (g)
Játra10021
Kuřecí maso10021
Vepřové maso10020
Krevety10020 – 27
Losos10021
Uzená makrela10021
Gouda sýr10025,5
Camembert sýr10021,5
Tvaroh10018,5
Vejce1 ks6,5

Potřeba bílkovin

SkupinaPrůměrná potřeba (g)Doporučená potřeba (g)
Nemluvňata
Děti 0 – 9 lat1214
Chlapci 10 – 12 lat30-5040-60
Muži35-6545-75
Děvčata 10-18 lat30-4040-50
Ženy30-5540-70
Ženy během těhotenství/kojení45-7555-95 nebo více

Správné množství bílkovin a absence masa a rostlinné stravy

Toto téma určitě vyvolává mnoho otázek a je jedním z nejčastěji položených otázek těm, kteří uplatňují rostlinnou dietu. Mnoho lidí má za to, že nepožívání masa vede k nedostatku bílkovin v jídelníčku. Je prokázáno, že luštěniny, olejnaté [semena, ořechy], řasy a pohanka obsahují dostatečné množství bílkovin, aby zajišťovaly adekvátní příjem bílkovin. V podstatě je velmi jednoduché zajistit si denní dávku bílkovin v rostlinné stravě.

Tryptofan

Tryptofan je nezbytnou aminokyselinou, která tvoří součást bílkovin. Díky této složce dochází v těle k důležitým přeměnám látek, jako jsou serotonin a tryptamin. Tyto látky jsou zodpovědné za dobrou náladu, energii a vnitřní harmonii. Přeměny tryptofanu jsou také zdrojem melatoninu, niacinu a rostlinných hormonů růstu. Tryptofan má tedy vliv na mnoho důležitých procesů a často se nazývá přírodním antidepresivem.

Produkty bohaté na tryptofan:

Suplementace bílkovin

Tuto formu dodávání bílkovin často využívají aktivní sportovci, kteří provozují silový trénink, a také sportovci obecně. Syntetický protein podporuje nárůst svalové hmoty díky vysoké koncentraci tohoto makroživinového prvku. Jeho vstřebatelnost závisí na druhu a kvalitě produktu. Chemické procesy ovlivňují účinek dané formy proteinu.

Nejčastěji používané druhy bílkovin v doplňcích stravy lze rozlišit na:

  • Syrovátkový protein, získávaný procesem filtrování, má nejvyšší vstřebatelnost
  • Mléčný kasein
  • Izoláty sójových bílkovin
  • Vaječný albumin

Některé přípravky obsahují bílkoviny s nižší nebo vyšší vstřebatelností. Syrovátkový protein se vstřebává rychleji a větším množstvím než sójový protein. Před použitím doplňků stravy je vhodné zvážit různorodost stravy, aby bylo možné získávat bílkoviny z potravy.

You may also like

Leave a Comment

Get latest news